Modeller og metoder
Eksempler på elementer af sygepleje i en psykiatrisk kontekst. Klik på billederne og så åbner det i stort format.
Billede af et træ der illustrerer elementer af psykiatrisk sygepleje i Retspsykiatrien
De to billeder på siden illustrerer andre måder at reflektere på. Øverst refleksion ved at anvende Lego, og nederst ved at anvende Dialoggl kort.
KROB model
KROB er en forkortelse for modellen om Klinisk Refleksion Omkring Beslutningstagning.
Modellen er udviklet i et samarbejde mellem Sjællands Universitetshospitals Forskningsenhed og Absalon. Modellen er målrettet sygeplejestuderende, men kan sagtens anvendes af andre elever og studerende.
Det er en teoretisk model, som kan støtte dig i at inddrage og anvende forskellige former for relevant viden i din kliniske praksis.
Med brug af modellen kan du styrke dine faglige begrundelser og argumentation.
Klik på billedet og så fremkommer en folder som du kan printe:
Du kan læse mere om modellen og se tegnefilm om KROB modellen på Absalons Studienet
Når du er i praktik, og er logget ind på én af psykiatriens PCere, så kan du klikke på nedenstående billede for at se film med introduktion til KROB-modellen.
Film om KROB
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Skygge metoden
Skyggemetoden er især velegnet til sygeplejestuderende på 6. semester som i studieaktivitet III skal "Initiere og deltage i innovations- og udviklingsarbejde i relation til en sygeplejefaglig problemstilling, der understøtter patient- og borgeroplevet sammenhæng, og som har relevans for dit praktiksted".
I nedenstående video fortæller chefkonsulent Rikke Gut om Skyggemetoden.
Skyggemetoden er et enkelt kvalitetsudviklingsværktøj, som bruges til at sætte sig i patientens sted og se praksis for patientens synsvinkel.
I videoen vil Rikke Gut blandt andet komme ind på:
- Hvad skygning er?
- Hvorfor skal du skygge?
- Hvornår kan du skygge?
- Hvordan du skygger?
- Forberedelsen til din skygning
- Eksempler og afrapportering af skygninger
Film om skyggemetoden
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Sygeplejeetisk refleksionsmodel
Sygeplejeetisk Råd har udarbejdet et hæfte, hvor der er beskrevet en refleksionsmodel, som kan anvendes til bearbejdning af etiske dilemmaer, der opstår i udøvelse af sygepleje. Etiske dilemmaer forekommer naturligt i sygeplejen, idet sygepleje er en etisk profession.
Formålet med sygeplejerskers brug af modellen er at fremme refleksion og etisk dømmekraft, når der skal træffes valg i etiske situationer.
Læs mere om sygeplejeetisk refleksionsmodel her
Tværprofessionelle refleksionsopgaver
Nedenstående tre refleksionsopgaver stammer fra en temadag, hvor Eva Ulstrup havde et oplæg om 'Vejledning på kryds og tværs' - her ment som refleksion på tværs af elever og studerende på forskellige uddannelser.
Refleksionsopgave 1 og 2 omhandler viden og erfaringer om en specifik patient, som f.eks. en ergoterapeut- og sygeplejestuderende begge har kendskab til:
Refleksionsopgave 3 omhandler viden om tværfaglige uddannelser, så elever og studerende får indblik i hvad andre faggrupper arbejder med.
Mere om refleksion
Ved at reflektere kan du lære af dine egne erfaringer og udvikle dine faglige og personlige kompetencer. I nedenstående finder du Refleksionscirklen og hjælpe spørgsmål er gode redskaber, når du skal reflektere.
Eksempel på skriftlig refleksion
Vi har fået samtykke fra en en social- og sundhedsassistentelev til, at du må læse og blive inspireret af hendes refleksion. Det skrevne er udelukkende et udtryk for elevens oplevelse, idet elever har lov til at undre sig over noget, som eleven måske endnu ikke helt har indsigt i eller forståelse af. Refleksionen er således ikke ensbetydende med, at det er holdningen / arbejdsgangen i psykiatrien.
Social- og sundhedsassistentelevs Refleksion Over PN Medicin
Kontakt
Adresse
Psykiatrien Region Sjælland
Psykiatriledelsens stab
Grunduddannelser Psykiatrien
Fælledvej 6, 3. sal
4200 Slagelse
Se kort
Find vej - SlagelseRing til os
Se telefonnumre til højre
Skriv til os
Øvrig information
Anette Due Hartmann
Tlf. 20 51 82 76
Dorte Ørum
Tlf. 29 43 85 93
Opdateret torsdag den 3. okt. 2024