Hvad sker der, når du ringer til TOP?
Når du ringer til TOP, kommer du i kontakt med en specialsygeplejerske, der er vant til at rådgive om psykose. Vi har desuden stor erfaring med at tale med mennesker, der i det hele taget kan have psykiske vanskeligheder.
Vi har god tid til at tale med dig i telefonen. Når du ringer, er det en god ide, at du sidder et sted, hvor du ikke bliver forstyrret.
Hvis det er svært for dig selv at ringe op til os, kan du bede om hjælp fra dine forældre, din mentor, skolelærer, UU vejleder eller andre. I kan ringe op sammen, vi kan tale med jer skiftevis eller på medhør. Vi hjælper med at finde ud af, hvordan du bedst kan snakke med os.
I telefonsamtalen vil vi, udover at lytte til dig, også spørge ind til forskellige symptomer. Herudover laver vi en vurdering af, om der er behov for at tilbyde en personlig samtale.
Hvis TOP ud fra telefonsamtalen vurderer, at der kunne være tale om tidlige tegn på psykose, vil vi tilbyde at mødes med dig til en personlig samtale. Vi aftaler sammen et tidspunkt, der passer dig. Det er frivilligt at mødes med TOP, og vi vil inden samtalen informere grundigt om, hvad der skal ske.
Du er velkommen til at tage nogle med til samtalen, fx dine forældre, ægtefælle, en god ven, mentor osv. Under samtalen bestemmer du selv, hvor meget de skal deltage.
Samtalen kan finde sted i nærheden af, hvor du bor. Det kan fx være på din uddannelsesinstitution, hos din egen læge eller i den lokale psykiatri. Vi hjælper med at finde et sted og sørger for at arrangere nærmere.
Vi tager os god tid til at tale med dig, og samtalen varer derfor oftest mellem 1-3 timer. Der holdes pauser undervejs, så du kan lidt frisk luft/strække ben eller lignende. Formålet med samtalen er at finde ud af, om du har behov for at få hjælp i Psykiatrien.
Vi vil i løbet af samtalen spørge dig om flere forskellige ting, blandt andet til de vanskeligheder, du oplever, din skolegang, arbejdsliv, familiesituation, opvækst osv. Derudover har vi en række spørgsmål der handler om symptomer på psykose.
Du får under samtalen mulighed for at fortælle om det, du synes er svært. De fleste oplever, at det er en lettelse at tale med nogen, der kender til psykose og i det hele taget psykiske problemer.
Samtalen vil i høj grad foregå i dit tempo og tager højde for, hvor meget du har lyst til at deltage.
Hvis vi på baggrund af samtalen i TOP vurderer, at der er behov for yderligere udredning, får du en henvisning til Psykiatrien. En henvisning betyder, at vi i TOP sender beskrivelserne af dine psykiske problemer til Psykiatrien. Herefter bliver du indkaldt til samtale i Psykiatrien. Her vil du komme til at tale med en sygeplejerske, psykolog eller læge, som vurderer, hvordan du bedst kan få hjælp.
De fleste vil gerne henvises, og oplever det som en lettelse at få hjælp til ens forskellige psykiske problemer.
Du får altid information om, hvad der kommer til at ske, og du er velkommen til at stille spørgsmål.
Vi kan også hjælpe dig med at kontakte din læge, sagsbehandler, dine forældre, UU vejleder/studievejleder osv.
Hvis du har brug for akut hjælp, når du kommer til samtalen hos TOP, kan vi hjælpe med at tage kontakt til Psykiatrisk Akutmodtagelse efter samtalen.
Kontakt
Adresse
Psykiatrien Region Sjælland
TOP - Tidlig opsporing af psykose
Bygning 13
Smedegade 10
4000 Roskilde
Ring til os
Opdateret tirsdag den 7. mar. 2023