Gå til indhold

Integreret dobbeltdiagnosebehandling

Kæmper du med rusmidler, og er du allerede tilknyttet et F-ACT team eller Retspsykiatrisk Ambulatorium?
  • Har du forsøgt at modtage behandling men oplever, at det er svært?
  • Har du brug for behandlere, der hjælper dig med begge dine udfordringer?

Så er Region Sjælland nye tilbud om integreret  dobbeltdiagnosebehandling noget for dig.

Når man både har en psykisk lidelse og et skadeligt forbrug af rusmidler, kaldes det dobbeltdiagnose, og de to sygdomme kan i nogle tilfælde forstærke hinandens symptomer.

Plakat - Integreret dobbeltdiagnose

Psykiatrien Region Sjælland tilbyder et ambulant behandlingstilbud til dig som allerede er patient i Psykiatrien med en moderat til svær psykisk lidelse, og hvis du samtidig har en rusmiddelproblematik. Tilbuddet er til dig, hvor det vurderes, at du ikke kan indgå i et koordineret forløb mellem Psykiatrien og det kommunale rusmiddelcenter, eller hvor du har haft utilstrækkelig virkning af et koordineret forløb.

Dette behandlingstilbud kaldes integreret dobbeltdiagnosebehandling og tilbydes i vores F-ACT teams i Distriktspsykiatrierne samt i retspsykiatriske ambulatorie. Den nærmeste kontakt vil være din behandlingsansvarlige læge og din kliniske kontaktperson. Det betyder, at du fortsætter din behandling samme sted i samme team i Psykiatrien, som du er tilknyttet nu.

Teamene består af mange forskellige faggrupper, som du måske også allerede kender. Du kan møde psykiatere, psykologer eller specialpsykologer, sygeplejersker, fysioterapeuter, ergoterapeuter, pædagoger, socialrådgivere samt peer-medarbejdere.

Henvisningskriterier

  • Voksne over 18 år
  • Psykisk lidelse eller stærk mistanke om psykisk lidelse af moderat til svær grad med et psykiatrisk behandlingsbehov, samtidig rusmiddelproblematik samt nedsat funktionsevne. Det skal vurderes, at du ikke kan eller ikke har haft gavn af at modtage en koordineret behandling mellem Psykiatrien og den kommunale rusmiddelbehandling.
  • Målgruppen vil typisk være psykoser, herunder stofudløste psykoser, skizofreni, svær grad af affektive lidelser såsom bipolar lidelse eller depression med psykotiske symptomer eller svær grad af angstlidelser som fx PTSD. Mennesker med personlighedsforstyrrelser, ADHD eller andre psykiske lidelser i svær grad, kan også være i målgruppe for tilbuddet
  • Det vil ofte være lidelser af længerevarende og/eller tilbagevendende karakter
  • Rusmiddelproblematikken vil være kendetegnet ved, at du som patient har et vedvarende og skadeligt brug af rusmidler i en sådan grad, at det medfører skader eller problemer for dig selv og/eller dine nærmeste
  • Rusmidler omfatter fx alkohol, opioider, centralstimulerende stoffer så som kokain og amfetaminer, hallucinogener, cannabis samt benzodiazepiner

Formålet med den integrerede dobbeltdiagnosebehandling er, at du bliver i stand til at modtage en behandling i den almene ambulante psykiatri og/eller i et kommunalt rusmiddelcenter, så din behandling overgår til at blive en koordineret behandling mellem de to behandlingssteder.

Behandlingen i den integrerede dobbeltdiagnosebehandling varetages af F-ACT teamet eller det retspsykiatriske ambulatorium.

Patientforløbsbeskrivelse for patienter i ambulant integreret dobbeltdiagnosebehandling (pdf)

Flowdiagram - Visitation til integreret behandling for mennesker med psykisk lidelse og samtidig rusmiddelproblematik (pdf)

Patientforløbet

Patientforløbet består af fem faser, som i et vist omfang kan veksle frem og tilbage:

  • Opstartsfase
  • Ustabil fase – karakteriseres af et stigende til kaotisk rusmiddelmisbrug og psykiatrisk sygdomsforværring
  • Stabil fase - karakteriseres af et stabilt aktivt til intet rusmiddelmisbrug og uden psykiatrisk sygdomsforværring
  • Overgangsfase
  • Udskrivningsfase

Elementerne i behandlingen er medicin, motiverende og støttende samtaler, somatisk screening, behandlingsstøtte, kognitiv terapi, psykoedukation, adfærdstræning, social rådgivning og støtte, brobygning til kommunale behandlere. I perioder kan der være behov for at prioritere skadesreduktion over anden behandling.

Behovet for samtaler vil ofte veksle over tid. De kan aftales til at foregå i ambulatoriet, i dit hjem eller ude i byen. Kommunikationsformen bygger på en anerkendende og ligeværdig tilgang med henblik på at opbygge tillid, motivation, samt forebygge trusler og vold.

Psykofarmaka, substitutions- og en del af den somatiske medicin udleveres vederlagsfrit under behandling. Medicin kan besluttes udleveret for kortere eller længere perioder ad gangen enten i ambulatoriet eller i dit hjem.

Vi samarbejder med dit private og/eller professionelle netværk, hvis du giver samtykke til dette.

Kan du se dig selv i et integreret dobbeltdiagnosebehandlingstilbud, så kan du kontakte din kliniske kontaktperson, som kan hjælpe dig med at blive henvist til tilbuddet.

 

Kontakt

Adresse

Psykiatrien Region Sjælland

Psykiatriledelsens stab

Bygning 3

Fælledvej 6, 3. sal

4200 Slagelse

Se kort

Find vej - Slagelse

Åbningstider

Mandag-torsdag kl. 8-15.30
Fredag kl. 8-15

Skriv til os

Øvrig information

Lukkedage
Fredag efter Kr. Himmelfartsdag
Mellem jul og nytår