Gå til indhold

Hvornår bliver pårørende inddraget?

Inddragelse i et behandlingsforløb kræver, at patienten giver samtykke til, at pårørende må inddrages.


Når patienten siger ja til inddragelse af pårørende

Både ved ambulant behandling og ved indlæggelse vil personalet så tidligt som muligt i forløbet tage initiativ til et samarbejde med dig som pårørende. Såfremt patienten har givet sit samtykke til, at du som pårørende må inddrages i behandlingsforløbet, vil du blive inviteret til en samtale med patienten og personalet.

Når patienten siger nej til inddragelse

Af forskellige årsager ønsker nogle patienter ikke at inddrage pårørende i behandlingen. Det kan være en svær oplevelse, når man som pårørende ikke får lov at deltage som aktiv part i behandlingen.

Personalet vil gerne inddrage pårørende i behandlingsforløbet, men skal respektere patientens valg. Overholdelse af tavshedspligten er vigtig som led i at personalet får patientens tillid.

Selvom patienten ikke har givet samtykke til inddragelse af pårørende, kan du som pårørende henvende dig til personalet med oplysninger om patienten, som kan have betydning for et konstruktivt behandlingsforløb. Du skal som pårørende være opmærksom på, at personalet noterer oplysningerne i journalen for at kunne bruge dem aktivt. Det er vigtigt med dokumentation og gennemsigtighed for patienten i forhold til, hvor oplysninger der bruges i behandlingen kommer fra, og hvad de omhandler.

Samtykket til inddragelse kan ændres undervejs i forløbet

Patientens holdninger og ønsker kan ændre sig undervejs i behandlingsforløbet, og dermed vil personalet understøtte, at patienten har mulighed for at ændre sit samtykke og åbne op for inddragelse af de pårørende undervejs i forløbet.

Støtte til dig som pårørende

Hvis patienten ikke ønsker at pårørende inddrages, kan du som pårørende henvende dig til personalet, hvor patienten er tilknyttet, for generel vejledning om psykisk sygdom og støtte til det at være pårørende. Du kan også henvende dig til PsykInfo, der er Psykiatriens anonyme rådgivningstilbud, som alle kan benytte gratis.

Det kan desuden være en god idé at kontakte en bruger-/pårørendeforening, hvor du kan tale med mennesker, der har været i en lignende situation samt få støtte og vejledning.

Yderligere information
Patientens rettigheder

Tegning af Frits Ahlefeldt

Kontakt

Adresse

Psykiatrien Region Sjælland

PsykInfo

Farimagsvej 40

4700 Næstved

Ring til os

Mandag - Onsdag kl. 9:00 - 15:00
Torsdag kl. 14:00 - 18:00
Fredag kl. 9:00 - 15:00