Gå til indhold

Nyheder

Oversigt over nyheder og events i Psykiatrisk Forskningsenhed

19.09.2024 - Tiltrædelsesseminar, Professor Lene Lauge Berring: ”Psykiatrisk Sygepleje, en vigtig brik i fremtidens sundhedsvæsen"

Fredag den 15. november 2024 fra kl. 14.00

Auditoriet, Psykiatrisygehuset i Slagelse, Fælledvej 6, 4200 Slagelse

I anledning af Lene Lauge Berrings tiltrædelse som professor i Klinisk Sygepleje ved Institut for Regional Sundhedsforskning, SDU og hendes samtidige tiltrædelse som docent ved Professionshøjskolen Absalon og som chefsygeplejerske og leder af Psykiatrisk Forskningsenhed i Psykiatrien i Region Sjælland, inviterer Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet hermed til tiltrædelsesseminar med følgende program:

14.00-14.05: Introduktion og velkomst

Uffe Holmskov, Prodekan for Forskning og Innovation, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, SDU

14.05-14.35: ”En holistisk-eksistensiell tilnærming til psykiatrisk sykepleie: definisjon, verdier og praksis"

Jan Kaare Hummelvoll, Professor emeritus, Norge

14.35-14.50: ”Galetale: Forestillinger (fra den anden side) om fremtidens psykiatriske sygepleje”

Søren Dixen, Mag. Art., formand for bestyrelsen hos ”Maskine Maskine Amager” - et åbent brugerdrevet kreativt værksted beliggende på Psykiatrisk Center Amager

14.50-15.20: ”Psykiatrisk sygepleje i spændingsfeltet mellem forskning, innovation, uddannelse og praksis”

Lene Lauge Berring, Professor, PhD, cand.cur., Institut for Regional Sundhedsforskning, SDU, chefsygeplejerske og leder af Psykiatrisk Forskningsenhed i Psykiatrien Region Sjælland, docent ved Professionshøjskolen Absalon

15.20-15.25: ”Et blik fra Absalon”

Mia Fatum, Centerchef, Professionshøjskolen Absalon

15.25-15.35: Diskussion og afslutning

Kim Houlind, Institutleder, Institut for Regional Sundhedsforskning, SDU

Tiltrædelsesforelæsningen omhandler Psykiatrisk Sygepleje, og hvordan denne udvikles og styrkes i samarbejde med både brugere, andre forskere og ikke mindst i samarbejde med de tre institutioner. Denne tredobbelte tiltrædelse understreger de tre institutioners fælles engagement i at forbedre den akademiske og praktiske udvikling inden for psykiatrisk sygepleje og forskning i Danmark.

Efter seminaret er der reception i forhallen udenfor Auditoriet.

Alle interesserede er velkomne.

Tilmeld dig venligst arrangementet via tilmeldingslink senest d. 8. november 2024.

Kontaktperson: Ledelsessekretær Louise Holm Nielsen (loniels@regionsjaelland.dk), tlf. +45 2167 3601

 


13.09.2024 - Kom til Photovoiceudstilling: Liv i bevægelse

Vi er stolte af at præsentere denne udstilling, som er en del af et brugerinddragende forskningsprojekt om forebyggelse af diabetes hos mennesker med svær psykisk sygdom og overvægt.

Udstillingen giver en unik mulighed for at dykke ned i de oplevede barrierer og fremmende faktorer for at få mere bevægelse ind i hverdagslivet. Projektet inkluderer 20 deltagere, alle med en diagnose inden for spektret af Skizofreni eller Personlighedsforstyrrelse, overvægt og uden konstateret diabetes.

Deltagerne er blevet bedt om at tage 1-2 fotos, der illustrerer temaet ’bevægelse’, og derefter er de blevet interviewet om deres forhold til bevægelse. Udstillingen præsenterer udvalgte fotos og hovedpointer fra interviews. Gennemgående temaer skitseres, hvilket giver et indblik i de fælles udfordringer og muligheder, som mennesker med svær psykisk sygdom og overvægt kan opleve i forhold til bevægelse. Et brugerpanel bestående af to medlemmer, der selv har Skizofreni og overvægt, har spillet en central rolle som medforskere. De har bidraget til udvikling af interview spørgsmål, analyse af data og været aktive i formidlingen af udstillingen.

Metoden er innovativ og tager kampen op mod ulighed i sundhed ved at give stemme til mennesker med svær psykisk sygdom - som vidensskabere.  Vi håber, at udstillingen vil inspirere jer til at reflektere over, hvordan vi sammen kan skabe lige adgang til et liv i bevægelse.

God fornøjelse.

Hvor og hvornår:

Slagelse bibliotek: Uge 41, Stenstuegade 14, 4200 Slagelse

Psykiatrihospitalet i Slagelse: Uge 43, Fælledvej 6, 4200 Slagelse

Støttet af Steno Diabetes Center Sjælland

 


06.09.2024 - Forskningsseminar i evidensbaseret psykiatri: Brugen af konstig intelligens i systematiske reviews

Dato: 10. oktober 2024, kl. 10.00 – 11.30

Center for Evidensbaseret Psykiatri (CEBP) blev oprettet i 2018 af Region Sjælland med det formål at fremme evidensbaseret praksis i psykiatrien gennem systematiske reviews og metaanalyser. Centeret arrangerer jævnligt metodeseminarer.

Dette seminar byder på en præsentation af professor James Thomas om brugen af AI i systematiske reviews. Professor Thomas er leder ved Evidence Reviews Facility for Department of Health and Social Care, England.

Seminaret er gratis. Tilmelding senest 1. oktober til Louise Holm Nielsen på loniels@regionsjaelland.dk.

Seminaret foregår online via dette Zoom link (kode 252552):

https://syddanskuni.zoom.us/j/69342963675?pwd=AQFluBe5JCf0zbuXUEqjuxtavpKupL.1

 

PROGRAM:

10.00 – 10.15 Introduktion ved Ole Jakob Storebø

10:15 – 11:15 James Thomas: “AI i systematiske reviews: Fordele og udfordringer”.

11.15 – 11.30 Afsluttende bemærkninger

 


05.09.2024 - Tidlig Psykiatri er klar til studiestart!

12 videoer, der introducerer de lægestuderende til psykiatri, og tilbyder en klinisk vinkel på deres ellers meget teoretiske pensum, er klar til at blive implementeret på bachelorstudiet for medicin.

I Tidlig Psykiatri tror vi på vigtigheden i at integrere psykiatri tidlig på studiet.
Studier har vist, at en tidlig interesse for psykiatri blandt medicinstuderende er en af de stærkeste prædiktorer for, om de senere vælger psykiatri som speciale. På nuværende studieordning på Københavns Universitet undervises de lægestuderende først i psykiatri sent på medicinstudiet under sidste halvdel af kandidatgraden.

Derfor har Tidlig Psykiatri udviklet korte undervisningsvideoer, hvor unge læger forklarer psykiatriske emner og viser, hvordan de bruger deres viden fra medicinstudiet i deres arbejde som læge. Vores forhåbning er, at dette vil bidrage til større respekt, interesse og forståelse for den psykiatriske lægefaglighed.

Videoerne er udviklet sammen med dygtige fageksperter og engagerede yngre læger.

Videoerne omhandler emner som: Psykose, Afhængighed og Seksuelle bivirkninger.

Du kan finde alle 12 videoer på vores youtubekanal her: https://www.youtube.com/@TidligPsykiatri/videos

Projektet er støttet af Lundbeck og Københavns Universitet.

 


27.08.2024 - Kom til paneldebat om digitalisering i psykiatrien!

Samtidig brug af flere lægemidler, kendt som polyfarmaci, er en stigende udfordring, især blandt psykiatriske patienter. Polyfarmaci øger risikoen for lægemiddelbivirkninger og interaktioner, som kan påvirke patienternes livskvalitet negativt. Forskningsprojektet The Good Prescriber adresserer denne problemstilling i et dansk-tysk samarbejde, der har til formål at udvikle og teste et digitalt beslutningsstøtteværktøj. Dette værktøj skal understøtte optimal medicinordination inden for psykiatrien. Projektet har modtaget EU støtte fra Interreg Deutschland-Danmark.

I den forbindelse inviterer vi dig til at deltage i en offentlig paneldebat om digitalisering i psykiatrien og forventningerne til selve forskningsprojektet.

Forskningsenheden for Klinisk Psykofarmakologi i Vest er partner i projektet sammen med kliniske farmakologer, psykiatere og IT-eksperter. Under paneldebatten vil du få indsigt i projektet, de udfordringer værktøjet skal løse, og hvordan fremtidig implementering forventes at påvirke både patienter og behandlere i psykiatrien. Der vil også være mulighed for at stille spørgsmål til panelet.

Kom og vær med: Mandag den 16. september 2024 kl. 17-18 i Auditoriet, Psykiatrihuset Slagelse, Fælledvej 6, 4200 Slagelse. Det er gratis at deltage, og tilmelding sker efter 'først-til-mølle' princippet via: https://lnk.dk/paneldebat_tilmelding. Bemærk, at paneldebatten optages til fremtidig udgivelse.

 


27.08.2024 - Unified Protocol udgivet på dansk

Seniorforsker Nina Reinholt, forskningschef Sidse Arnfred og ph.d.-studerende Jasmin Gryesten har sammen med kolleger netop udgivet de danske versioner af Unified Protocol (UP) – Transdiagnostisk behandling af emotionelle lidelser.

I anledning af udgivelsen inviteres samarbejdspartnere og andre interesserede til bogreception

Torsdag d. 5. september kl 15.30-17.00 Online-klinikken, Psykiatrien Syd, H.C. Andersens Boulevard 31, 1.tv, 1535 København V

Unified Protocol er en af de bedst underbyggede transdiagnostiske tilgange til behandling. Behandlingen består af et 8-modulers følelses-fokuseret behandlingsprogram, der hjælper klienter til at konfrontere og regulere stærke følelser, hvilket forskning viser er centralt på tværs af emotionelle lidelser.

Behandlingsprogrammet henvender sig til behandlere, der vil kunne tilbyde opdateret evidensbaseret behandling ud fra en enkelt manual til klienter med forskellige emotionelle symptomer, herunder angst og depression, somatisering, dissociation, vrede, selvskadende adfærd, spiseforstyrrelser, obsessiv-kompulsive lidelser og stress-relaterede lidelser.

Unified Protocol er implementeret i flere ambulante psykiatriske klinikker i Region Sjælland, Region Syd og Region Hovedstaden samt i Center for Mental Sundhed i Københavns Kommune og Ålborg kommune gennem en robust train-the-trainer model.

Læs mere om udgivelsen her: Unified Protocol - Transdiagnostisk behandling af emotionelle lidelser (Manual) - Køb bogen hos Syddansk Universitetsforlag (universitypress.dk)

Af hensyn til forplejning, sendes tilmelding til nrei@regionsjaelland.dk senest d. 1. september 2024

 


Kontakt

Adresse

Psykiatrien Region Sjælland

Psykiatrisk Forskningsenhed

Bygning 3

Fælledvej 6, 4. sal

4200 Slagelse