Psykopatologi
Vi anvender flere tilgange, herunder en fænomenologisk vinkel, hvor vi omhyggeligt undersøger, hvordan patienter oplever forskellige symptomer, og en transdiagnostisk tilgang, hvor vi undersøger symptomer, der optræder på tværs af forskellige psykiske lidelser.
Vores tilgange kombineres ofte med biologiske eller neurokognitive undersøgelser, f.eks. EEG eller andre målinger af hjernens aktivitet, for at afdække underliggende mekanismer bag symptomerne og lidelserne.
Vi anvender desuden en bred vifte af metoder, såsom interviews, spørgeskemaer, psykologiske tests, og avancerede teknologier såsom kunstig intelligens (AI), for at afdække mønstre, sammenhænge og tidlige tegn på psykisk sygdom.
Forskningsprojekter
BU-LOFUS er børn og unge-delen af Lolland-Falster Undersøgelsen (LOFUS), som er en tværsnits-befolkningsundersøgelse udført i 2016-2020. Undersøgelsen indeholder biometriske data samt besvarelse af spørgeskemaer for både børn, unge og forældre fra et af Danmarks socialt belastede udkantsområder, hvilket gør undersøgelsen unik i forhold til andre befolkningsundersøgelser. Det psykometriske materiale for BU-LOFUS omhandler bl.a. informationer om psykisk trivsel (SDQ), autisme- og psykoselignende symptomer og spiseadfærd.
I BU-LOFUS forskes der i sammenhæng mellem trivsel, autisme- og psykoselignende symptomer eller spiseadfærd, og beskyttende eller belastende faktorer hos forældrene eller hos børn og unge selv (angst, depression, familieforhold, livsstil, fritidsaktiviteter, ensomhed mv.). Forskningen har til formål at forbedre tidlig opsporing af børn og unge med psykiske symptomer med henblik på forebyggelse af psykisk mistrivsel.
Nye fund peger på, at mål af hjernens funktion målt med EEG er tættere knyttet til transdiagnostiske mål for psykopatologi (TDP) end med diagnostiske kategorier. I dette projekt bruger vi nye ”single-trial” analysemetoder til at evaluere sammenhængene mellem flere klassiske event-related potentials (ERP) på EEG og målinger af TDP på gruppe- og symptomniveau. Vi stiler efter at rekruttere 45 patienter med ”emotional disorders” (agorafobi, depression, generaliseret angst, obsessiv-kompulsiv lidelse, social fobi og panikangst), der gennemgår 14 ugers transdiagnostisk Unified Protocol gruppeterapi samt 45 raske kontroller matchet i alder og køn. I det første studie undersøger vi ERP-forskelle ved baseline mellem grupper baseret på 'Distress' og 'Fear' subfactors i det transdiagnostiske system the Hierarchical Taxonomy of Psychopathology. I det andet undersøger vi sammenhænge mellem ERP og mål for TDP før, under og efter psykoterapi. I det tredje undersøger vi, om ERP ved baseline kan forudsige psykoterapieffekt. At finde sammenhænge mellem mål for hjernefunktion og symptomer og behandlingseffekt ville være et vigtigt skridt hen imod ikke-invasive biomarkører i psykiatrien.
I samarbejde med PhD student Mikaela Tracy, University of Sydney (P.I. Louise Sharpe, PhD).
Evaluering af ICD-11 klassifikation af personlighedsforstyrrelse ved fremherskende sårbar versus grandios narcissisme (P.I. Ava Green, PhD, University of London).
Formålet med mit ph.d.-projekt er at identificere potentielle prædiktorer for at børn og unge får behov for psykiatrisk behandling og dermed undersøge åbne vinduer for at ændre på livsbanen for børn og unge med mentale problemer. Dette projekt vil kombinere observationelle studier baseret på to forskellige kohorter, Mind My Mind (MMM) og Copenhagen Child Cohort 2000 (CCC2000). I det første studie undersøges anvendeligheden af en stadiebaseret trinvis tilgang til hjælpsøgende børn og unge i en kommunal ramme i Danmark, ved at undersøge registerbaserede udfald i tre stadiegrupper, som blev defineret ud fra den stadiebaserede visitationsproces i MMM studiet forud for randomisering. I det andet studie undersøges potentielle prædiktorer for negative langtidsudfald, inklusiv både spørgeskemadata og forskningsbaserede psykiatriske diagnoser stillet ved brug af Development and Well-being Assessment (DAWBA). Det tredje studie er en 10 års opfølgning af CCC2000, et stort prospektivt kohorte studie, hvor vi vil undersøge den prædiktive kapacitet af DAWBA ved at undersøge kliniske vigtige udfald i de danske register indtil deltagerne er 21 år. Mit håb er at kunne bidrage med viden, som muliggør et dannelsesgrundlag til en proportionel visitationsproces.
Kontakt Louise Fugl Madelaire for yderligere information
Internationalt kollaborativt projekt, hvor reliabilitet og validitet af LPFS-BF og PDS-ICD-11 undersøges på tværs af 34 lande og 19 forskellige sprog (P.I. er Adam Natoli, PhD, Sam Houston University).
PROM-PAD I består af indsamlet repræsentativ data fra almenbefolkningen på en række multi-dimensionelle skalaer, som kan danne normativt grundlag for en troværdig klinisk tolkning af disse skalaer i klinikken. Der arbejdes desuden på undersøgelse af psykometriske egenskaber ved de forskellige multi-dimensionelle skalaer. Der er særlig fokus er på skalaer, der måler sværhedsgrad af personlighedsdysfunktion samt individuelle personlighedstræk jf. ny ICD-11 klassifikation (P.I. er Bo Bach, PhD).
PROM-PAD II består af data fra personer som aktuelt står registreret i Sundhedsdatastyrelsens landspatientregister (LPR) med en ICD-10 diagnose for relevante psykiske lidelser (bl.a. personlighedsforstyrrelse, angst og depression). Disse data skal danne grundlag for estimering af forventede scores og grænseværdier hos forskellige psykiatriske populationer. Der er særlig fokus på skalaer, der måler sværhedsgrad af personlighedsdysfunktion samt individuelle personlighedstræk jf. ny ICD-11 klassifikation (P.I. er Bo Bach, PhD).
Forskellige projekter som primært anvender data fra danske patientregistre til at belyse prædikterende faktorer for udvikling af spiseforstyrrelse samt vedligeholdende faktorer for at få længerevarende eller komplicerede forløb af spiseforstyrrelser. Aktuelt undersøger vi, hvem af de spiseforstyrrede der bliver indlagt, og hvad der prædikterer længerevarende indlæggelser, samt hvilke børn og unge med spiseforstyrrelser som gen-henvises til videre behandling i voksenpsykiatrien.
I de forskellige projekter samarbejdes der med forskere på KU, AAU og Region Hovedstadens psykiatri.
Kontakt Susanne Vinkel Koch for yderligere information
Projektet "The Borderline Conditions" undersøger, hvordan afvigelser og ligheder i personlighedstræk og funktionsniveau hos voksne med borderlinepersonlighedsforstyrrelse og skizotypal personlighedsforstyrrelse er associeret med deres sensoriske sårbarhed, emotionsgenkendelse, semantiske kognition og sproglige kommunikation.
Kontakt Martin Vestergaard Gøtzsche for yderligere information
Det overordnede emne for mit ph.d.-projekt er tidlig motorisk udvikling hos børn med Autisme Spektrum Forstyrrelser (ASD) og andre neuroudviklingsforstyrrelser. Mit studie gennemføres som en del af et stort, pragmatisk, multicenter, randomiseret klinisk forsøg (DAN-PACT) af "pædiatrisk autisme kommunikations-terapi" (PACT) kombineret med sædvanlig behandling og sammenlignet med sædvanlig behandling alene hos børn i alderen 2-6 år med autisme.
Mit studie fokuserer på et nyt koncept kaldet Motor Postural Variability, som er evnen til at skifte og tilpasse kropsholdningen i hverdagslivet. Denne færdighed er nødvendig for barnets evne til at udforske omgivelserne og udvikle nye adaptive funktioner. Postural variabilitet vil blive målt ved hjælp af et nyt, innovativt videobaseret værktøj (Child Posture Variability Coding), anvendt på videooptagelser af barnet. Formålet er at undersøge sammenhængen mellem graden af variation i kropsholdning og autismes kernesymptomer og adaptiv funktion. Jeg vil også undersøge tilstedeværelsen af abnormiteter i den motoriske udvikling i det første leveår ud fra sundhedsplejerskedata og risikoen for en senere diagnose af autisme eller anden neuroudviklingsforstyrrelse ved at bruge data fra den longitudinelle Copenhagen Child Cohort 2000 fødselskohorte.
Kontakt Manon Varenne for yderligere information
PDS-ICD-11 skalaen har nu fundet anvendelse i forskning og i flere andre WHO medlemslande. Aktuelt er skalaen ved at blive tilpasset et kliniker-rating format, navngivet PDS-ICD-11 Clinician-Rating Form, som i første omgang undersøges og valideres internationalt (P.I. er Bo Bach, PhD).
Kontakt
Adresse
Psykiatrien Region Sjælland
Psykiatrisk Forskningsenhed
Bygning 3
Fælledvej 6, 4. sal
4200 Slagelse
Ring til os
Opdateret onsdag den 9. apr. 2025