Krop og Sind
En række af Psykiatriens forskere samarbejder med regionens øvrige sygehuse for at skabe kliniske interventionsstudier, der enten omhandler fælles patienter eller fælles udfordringer på tværs af psykiatri og somatik. Forskning i forebyggelse og interventioner, der kan forbedre behandlingsudbytte er vigtigt, men også forskning i plejeprocedurer, kultur og arbejdsgange og digitale løsninger, som kan forbedre samarbejdet om patienter med både psykisk og fysisk sygdom.
Forskningsprojekter
BU-LOFUS er børn og unge-delen af Lolland-Falster Undersøgelsen (LOFUS), som er en tværsnits-befolkningsundersøgelse udført i 2016-2020. Undersøgelsen indeholder biometriske data samt besvarelse af spørgeskemaer for både børn, unge og forældre fra et af Danmarks socialt belastede udkantsområder, hvilket gør undersøgelsen unik i forhold til andre befolkningsundersøgelser. Det psykometriske materiale for BU-LOFUS omhandler bl.a. informationer om psykisk trivsel (SDQ), autisme- og psykoselignende symptomer og spiseadfærd.
I BU-LOFUS forskes der i sammenhæng mellem trivsel, autisme- og psykoselignende symptomer eller spiseadfærd, og beskyttende eller belastende faktorer hos forældrene eller hos børn og unge selv (angst, depression, familieforhold, livsstil, fritidsaktiviteter, ensomhed mv.). Forskningen har til formål at forbedre tidlig opsporing af børn og unge med psykiske symptomer med henblik på forebyggelse af psykisk mistrivsel.
Kontakt Susanne Vinkel Koch for yderligere information
Baggrund: Mennesker med skizofreni har en reduceret forventet levetid på mellem 15-20 år sammenlignet med baggrundsbefolkningen. Dødeligheden af hjertekarsygdomme er to til tre gange større uafhængigt af køn. Prævalensen af metabolisk syndrom og prædiabetes er høj, hvilket blandt andet skyldes behandling med antipsykotisk medicin. At tage på i vægt eller at være overvægtig er associeret med nedsat livskvalitet. Vægtstigning og metabolisk syndrom er blandt de hyppigste rapporterede årsager til afbrydelser af medicinsk behandling. Af de forskellige Glukagonlignende peptid (GLP) 1 receptoragonister ser det ud til, at Semaglutid er den mest effektive til at inducere et vægttab.
Formål: HISTORI studiet har til hensigt at reducere risikoen for at udvikle diabetes og hjertekarsygdomme hos patienter med skizofreni, prædiabetes og overvægt. Denne planlagte sekundære analyse af HISTORI studiet har til formål at undersøge effekten af Semaglutid på psykotiske symptomer og livskvalitet gennem potentielle mediatorer.
Metode: Et 30 ugers randomiseret, placebokontrolleret, dobbeltblindet studie med injektioner af Semaglutid. De primære inklusionskriterier er: alder 18-60 år, skizofreni ELLER skizoaffektiv- ELLER skizotypisk sindslidelse, prædiabetes og overvægt. Spørgeskemaer og interviews omhandlende psykotiske symptomer, livskvalitet, medicin adhærence og fysisk aktivitet vil blive udfyldt enten månedligt eller hver 3. måned.
Perspektiv: Semaglutid kan måske være en mulig behandling for mennesker med skizofreni, som også lider af overvægt og prædiabetes. Gennem et vægttab vil Semaglutid muligvis kunne forbedre livskvalitet, medicin adhærence og psykotiske symptomer via forskellige mekanismer.
Kontakt Nicolai Gundtoft Uhrenholt for yderligere information
Patienter med psykisk sygdom og diabetes behandles typisk af flere lægefaglige specialer hvilket øger risikoen for polyfarmaci, lægemiddelbivirkninger samt lægemiddelinteraktioner. Problemstillingen er kompleks og kræver en tværfaglig indsats hvilket, vi mener, at speciallæger i klinisk farmakologi kan bidrage til i form af lægefaglige tilsyn, der reducerer risikoen for bivirkninger og lægemiddelinteraktioner.
Klinisk farmakologi er et lægeligt speciale, der beskæftiger sig med den rationelle anvendelse af lægemidler. Klinisk farmakologiske tilsyn er i dag et etableret tilbud i Psykiatrien Region Sjælland, og indeholder, udover en systematisk gennemgang af patientens medicin, også en tværfaglig dialog med de involverede speciallæger. Tilsynet udføres dog kun på komplekse udvalgte patienter, og den gavnlige effekt heraf er endnu ikke er solidt videnskabeligt dokumenteret ligesom vi ikke kender indsatsens sundhedsøkonomiske konsekvenser.
Projektets primære formål er at undersøge om klinisk farmakologiske tilsyn hos patienter der lider af både svær psykisk sygdom og diabetes kan føre til en mere tolerabel og effektiv farmakologisk behandling. Projektets sekundære formål er et afdække organisatoriske og patientrelaterede barrierer og incitamenter med betydning for implementering af en sådan intervention, samt de sundhedsøkonomiske konsekvenser heraf.
Kontakt Johan Frederik Mebus Meyer Christensen for yderligere information
Formålet med mit ph.d.-projekt er at identificere potentielle prædiktorer for at børn og unge får behov for psykiatrisk behandling og dermed undersøge åbne vinduer for at ændre på livsbanen for børn og unge med mentale problemer. Dette projekt vil kombinere observationelle studier baseret på to forskellige kohorter, Mind My Mind (MMM) og Copenhagen Child Cohort 2000 (CCC2000). I det første studie undersøges anvendeligheden af en stadiebaseret trinvis tilgang til hjælpsøgende børn og unge i en kommunal ramme i Danmark, ved at undersøge registerbaserede udfald i tre stadiegrupper, som blev defineret ud fra den stadiebaserede visitationsproces i MMM studiet forud for randomisering. I det andet studie undersøges potentielle prædiktorer for negative langtidsudfald, inklusiv både spørgeskemadata og forskningsbaserede psykiatriske diagnoser stillet ved brug af Development and Well-being Assessment (DAWBA). Det tredje studie er en 10 års opfølgning af CCC2000, et stort prospektivt kohorte studie, hvor vi vil undersøge den prædiktive kapacitet af DAWBA ved at undersøge kliniske vigtige udfald i de danske register indtil deltagerne er 21 år. Mit håb er at kunne bidrage med viden, som muliggør et dannelsesgrundlag til en proportionel visitationsproces.
Kontakt Louise Fugl Madelaire for yderligere information
Forskellige projekter som primært anvender data fra danske patientregistre til at belyse prædikterende faktorer for udvikling af spiseforstyrrelse samt vedligeholdende faktorer for at få længerevarende eller komplicerede forløb af spiseforstyrrelser. Aktuelt undersøger vi, hvem af de spiseforstyrrede der bliver indlagt, og hvad der prædikterer længerevarende indlæggelser, samt hvilke børn og unge med spiseforstyrrelser som gen-henvises til videre behandling i voksenpsykiatrien.
I de forskellige projekter samarbejdes der med forskere på KU, AAU og Region Hovedstadens psykiatri.
Kontakt Susanne Vinkel Koch for yderligere information
Det overordnede emne for mit ph.d.-projekt er tidlig motorisk udvikling hos børn med Autisme Spektrum Forstyrrelser (ASD) og andre neuroudviklingsforstyrrelser. Mit studie gennemføres som en del af et stort, pragmatisk, multicenter, randomiseret klinisk forsøg (DAN-PACT) af "pædiatrisk autisme kommunikations-terapi" (PACT) kombineret med sædvanlig behandling og sammenlignet med sædvanlig behandling alene hos børn i alderen 2-6 år med autisme.
Mit studie fokuserer på et nyt koncept kaldet Motor Postural Variability, som er evnen til at skifte og tilpasse kropsholdningen i hverdagslivet. Denne færdighed er nødvendig for barnets evne til at udforske omgivelserne og udvikle nye adaptive funktioner. Postural variabilitet vil blive målt ved hjælp af et nyt, innovativt videobaseret værktøj (Child Posture Variability Coding), anvendt på videooptagelser af barnet. Formålet er at undersøge sammenhængen mellem graden af variation i kropsholdning og autismes kernesymptomer og adaptiv funktion. Jeg vil også undersøge tilstedeværelsen af abnormiteter i den motoriske udvikling i det første leveår ud fra sundhedsplejerskedata og risikoen for en senere diagnose af autisme eller anden neuroudviklingsforstyrrelse ved at bruge data fra den longitudinelle Copenhagen Child Cohort 2000 fødselskohorte.
Kontakt Manon Varenne for yderligere information
HISTORI Experience - en kvalitativ undersøgelse af HISTORI projektdeltageres oplevelser med Semaglutid og placebo.
Projektet Home-based Intervention with Semaglutide Treatment of Neuroleptica-Related Prediabetes, HISTORI, er et blindet, randomiseret kontrolforsøg, hvor mennesker med skizofreni og prædiabetes enten har fået type 2 sukkersyge-præparatet Semaglutid eller placebo. Semaglutid kan give et vægttab.
I HISTORI Experience udfører vi ca. 20 kvalitative, semistrukturerede interviews. Her er der fokus på deltagernes mindset i forhold til deltagelse i projektet, samt på deres oplevelser og tanker i forhold til vægt og motion, spisning, psykotiske symptomer og interaktioner med projektpersonalet. Både i perioden hvor de fik indsprøjtninger og efter at de fik af vide, om de havde fået Semaglutid eller placebo.
Et brugerpanel bestående af 2 målgruppepatienter, som af forskellige årsager ikke kunne inkluderes i HISTORI, bidrager til udarbejdelsen af en fænomenologisk funderet interviewguide og tematisk analyse.
Undersøgelsen forventes afsluttet i april 2025. Det forventes, at resultatet af undersøgelsen vil bidrage med ny viden om deltagernes overvejelser vedrørende Semaglutid og placebo, effekten på deres vægt, motionsvaner, spisemønstre, eventuelle påvirkninger af deres psykotiske symptomer og i hvilken grad interaktionen med projektpersonalet har haft betydning for de nævnte emner.
Resultaterne fra HISTORI og HISTORI Experience vil fx kunne anvendes til udvikling af behandlingsforløb til målgruppen.
The Good Prescriber er et europæisk strukturforbedringsprojekt, som med støtte fra Interreg Deutschland-Danmark vil udvikle et digitalt værktøj der har til formål, at understøtte sikker ordination af medicin i psykiatrien og evt. reducere medicinforbruget. Til det formål skal data fra eksisterende hospitalssystemer importeres og flettes intelligent sammen, for at muliggøre endnu mere målrettet medicinering, der er skræddersyet til patienternes individuelle behov, og for at forbedre lægemiddelsikkerheden.
Udfordringen er, at ordination af flere lægemidler kan føre til en øget risiko for bivirkninger, mulige dobbeltordinationer og interaktioner mellem forskellige lægemidler. Som følge heraf kan lægemidlets virkninger enten utilsigtet forstærkes eller svækkes, og i værste fald kan det bringe behandlingens succes i fare.
Det digitale værktøj, der skal udvikles i projektet, skal hjælpe klinikerne til at mindske risikoen for disse uhensigtsmæssige effekter. Samtidig kan det blive en mulighed for at afhjælpe den anspændte situation i både det danske og det tyske sundhedsvæsen, som er under pres, hvad angår økonomiske, personalemæssige og tidsmæssige ressourcer.
Psykiatrien Vest deltager som projektpartner i The Good Prescriber og bidrager med sin ekspertise som klinisk specialist inden for psykiatri. Derudover spiller Psykiatrien Vest en aktiv rolle, i samarbejde med kliniske farmakologer og IT-eksperter, om udviklingen af det digitale værktøj. Psykiatrien Vest vil ligeledes medvirke i udførelsen af to kliniske studier, der omfatter patienter med psykiske lidelser og samtidig diabetes eller seksuel dysfunktion.
Støtteprogram: Interreg Deutschland-Danmark
Projektløbetid: 01.10.2023 – 30.09.2026
Projektbudget: 2.819.132,22 EUR
Finansieringsbeløb fra Interreg: 1.832.435 EUR
Projektpartnere
- Klinisk Farmakologisk Enhed, Sjællands Universitetshospital Roskilde (Lead Partner)
- Institut for Eksperimentel og Klinisk Farmakologi, Universitets Hospital Schleswig-Holstein i Kiel, (Projektpartner 2)
- Center for Integrativ Psykiatri (ZIP gGmbH), Campus Kiel, Afdeling for Psykiatri og Psykoterapi, Universitets Hospital Schleswig-Helstein (Projektpartner 3)
- Oncampus, Lübeck (Projektpartner 4)
- Psykiatrien Vest i Slagelse, Region Sjælland (Projektpartner 5)
- Koncern og digitalisering, Next Generation Technology, Sorø, Region Sjælland (Projektpartner 6)
- Institut for Medicinsk Informatik og Statistik, Universitetshospital Schleswig-Holstein, Kiel (Projektpartner 7)
Netværkspartnere
- Afdeling for Klinisk Farmakologi, Københavns Universitetshospital i Bispebjerg & Frederiksberg, København
Projektet er medfinansieret af den Europæiske Union
Kontakt Steffen Skindbjerg Pedersen for yderligere information
Kontakt
Adresse
Psykiatrien Region Sjælland
Psykiatrisk Forskningsenhed
Bygning 3
Fælledvej 6, 4. sal
4200 Slagelse
Ring til os
Opdateret mandag den 16. sep. 2024