Digitale løsninger
Vi undersøger hvordan integration af teknologi i psykiatrisk udredning og behandling kan blive en fordel for den enkelte patient og for bedre arbejdsgange for personalet.
Forskningen skal bidrage til viden om digital hjemmebehandling og patientuddannelse, der styrker patienters selvstændighed og forståelse. Derudover skal forskning og innovation bidrage til mere effektiv brug af journaldata og automatiserede processer i behandlingen.
Forskningsprojekter
Pre-phase udgør den indledende fase af det omfattende forskningsprogram Behavioral Lifestyle Optimization for Sustainable Self-management in Obesity and Mental Illness (BLOSSOM), der, på tværs af Psykiatrien, har til formål at udvikle og evaluere langtidseffekten af en hjemmebaseret digital livsstilsintervention kombineret med glukagonlignende peptid 1 receptoragonist (GLP-1 RA) for at fremme overordnet sundhed og livskvalitet samt mindske prævalensen af overvægt, fedme og den forbundne risiko for hjerte-kar-sygdomme for individer med svær psykisk lidelse.
Patienter i tre forskellige dele af psykiatrien, i OPUS, i Retspsykiatrien og i den ambulante voksenpsykiatri, vil blive rekrutteret til interviews med henblik på at gennemføre semistrukturerede interviews om patienternes levede erfaringer med overvægt og vægthåndtering samt deres potentielle behov for og holdninger til understøttelse af adfærdsændringer relateret til fysisk aktivitet og kost. Interviews med i alt 30-36 patienter udføres, transskriberes og analyseres med forskellige perspektiver for at kunne udforme anbefalinger til en fremtidig digital livstilsintervention, der vil blive iterativt udviklet og testet gennem en brugerinddragende udviklingsproces.
Projektet er et samarbejde mellem Psykiatrisk Forskningsenhed, Psykiatrien Vest, OPUS og Retspsykiatrien, samt Forsknings- og implementeringsenheden PROgrez under Afdeling for Fysioterapi og Ergoterapi ved Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse.
Baggrund
Befolkningens behov for psykiatrisk behandling, manglende personaleressourcer samt den geografiske forskel på psykiatriske behandlingstilbud, der leveres i landområder og i byer, er en stor udfordring for det danske samfund og globalt [1-3]. En del af løsningen på denne udfordring er digitale psykiatritilbud, hvilket har ført til en stigning i telemedicinske løsninger, herunder videokonsultationer [1].
I foråret 2021 åbnede en onlineklinik i København, hvor psykiatere og psykologer har videokonsultationer med patienter i Distriktspsykiatrien i Maribo og Vordingborg. Den regionale kontaktperson deltager også i rummet sammen med patienten. Inden for disse rammer ser videokonsultationer med fjernpsykiatere og -psykologer ud til at fungere, og det samme gør virtuelle koordineringsmøder. Afprøvningen af en digital hjemmebaseret behandling er det naturlige næste skridt.
Digital PRO-monitorering anvendes ofte til brugere i Distriktspsykiatrien til at styrke en fælles beslutningstagning, men det kombineres ikke regelmæssigt med videokonsultationer [4-7]. Overordnet set er behandling, hvor PRO-sporing anvendes som feedback eller kvalitetssikring stadig lovende som en forbedring af behandling og pleje [8].
Denne undersøgelse, som er den første kortlægning af patienters og medarbejderes behov og præferencer samt et indledende forsøg med anvendelse af Telma-PSYK til hjemmebaseret behandling i psykiatrien, vil være det første skridt mod udviklingen af fuldt digital, personcentreret, sektorintegrerende hjemmebaseret behandling.
Formål
Formålet er at afprøve en telemonitoreringsløsning målrettet patienter med psykiatriske diagnoser (Telma-PSYK) med henblik på at identificere det bedst egnede telemonitoreringsdesign til et fremtidigt forsøg med et større antal deltagere. Det forventes, at afprøvningen vil bidrage til at afklare målgruppens oplevelser af samt ønsker og krav til en fremtidig telemedicinsk løsning.
Metode
En primært kvalitativ afprøvning, som del af en udviklingsproces. Telma-PSYK afprøves i en periode af 20 patienter i et naturalistisk præ-post-design. Hovedfokus er brugernes og medarbejdernes oplevelse af og tilfredshed med Telma-PSYK og at indhente forslag og ideer til forbedring af teknologien. Afprøvningen gennemføres i Distriktspsykiatrierne i Maribo, Vordingborg og Næstved og inddrager medarbejdere fra de samarbejdende kommuner Guldborgsund, Lolland, Vordingborg og Næstved Kommune.
Projektets forventede start- og slutdato: 01.05.2025 – 31.12.2026
Kontakt Nina Maria Johansen for yderligere information
Referencer:
- Gardner, J.S., et al., Remote Telepsychiatry Workforce: A Solution to Psychiatry’s Workforce Issues. Current psychiatry reports, 2020. 22(2): p. 8-8.
- Mahmoud, H., et al., Overcoming Barriers to Larger-Scale Adoption of Telepsychiatry. Psychiatric annals, 2019. 49(2): p. 82-88.
- Roth, C.B., et al., Psychiatry in the Digital Age: A Blessing or a Curse? International journal of environmental research and public health, 2021. 18(16): p. 8302.
- Wiegmann, C., et al., A digital patient-reported outcome (electronic patient-reported outcome) system for patients with severe psychiatric disorders: User-centered development study and study protocol of a multicenter-controlled trial. Digital health, 2023. 9: p. 20552076231191009-20552076231191009.
- Gire, N., et al., ‘Care co-ordinator in my pocket’: a feasibility study of mobile assessment and therapy for psychosis (TechCare). BMJ open, 2021. 11(11): p. e046755-e046755.
- Salyers, M.P., et al., Consumer Outcomes After Implementing CommonGround as an Approach to Shared Decision Making. Psychiatric services (Washington, D.C.), 2017. 68(3): p. 299-302.
- Vitger, T., et al., A Smartphone App to Promote Patient Activation and Support Shared Decision-making in People with a Diagnosis of Schizophrenia in Outpatient Treatment Settings (Momentum Trial): Randomized Controlled Assessor-Blinded Trial. Journal of medical Internet research, 2022. 24(10): p. e40292-e40292.
- Goldberg, S.B., et al., Measuring Psychiatric Symptoms Remotely: a Systematic Review of Remote Measurement-Based Care. Current psychiatry reports, 2018. 20(10): p. 81-81.
Kontakt
Adresse
Psykiatrien Region Sjælland
Psykiatrisk Forskningsenhed
Bygning 3
Fælledvej 6, 4. sal
4200 Slagelse
Ring til os
Opdateret onsdag den 9. apr. 2025