Andre projekter
Forskningsprojekter
Brugen af non-invasiv hjernestimulation er blevet foreslået som en non-farmakologisk behandlingsstrategi til børn og unge med ADHD. Herunder om trigeminal nervestimulering (TNS) er en effektiv behandlingsmetode hos børn med ADHD.
På baggrund af et randomiseret klinisk studie publiceret af McGough et al (2019) som undersøgte TNS behandling af ADHD symptomer til børn, har U.S. Food and Drug Administration (FDA) i 2019 godkendt brugen af et bestemt TNS-apparat til børn og unge med ADHD. Dette er det såkaldte Monarch external Trigeminal Nerve Stimulation (eTNS) System. Apparatet er godkendt til børn fra 7 til 12 år, som ikke modtager nogen medicinsk behandling for ADHD. Det er den første ikke-medicinske behandling som er FDA-godkendt til behandling af børn med ADHD. I dette projekt vil vi afprøve behandlingen i et større randomiseret klinisk forsøg – i første omgang som et såkaldt ”feasibility trial”, med 30 inkluderede børn og unge og såfremt projektet viser sig gennemførbart vil vi lave det store forsøg, der foruden at inkludere flere deltagere også vil omfatte en mere dybdegående undersøgelse af apparatets effektivitet til behandling af ADHD hos børn og unge. Projektet laves i samarbejde med børne-og ungepsykiatrien i Region Syddanmark.
Dette kvalitative forskningsprojekt har fokus på at udvikle den integrerede behandling til patienter med dobbeltdiagnoser. Projektet sigter mod at skabe viden om behandlingen, og forsøger at optimere denne ved at udvikle en operationaliserbar model til professionelle, som inkluderer fire domæner (psykiatri, rusmidler, somatik og sociale aspekter). Projektet vil afdække den eksisterende viden om behandlingsmetoder i integreret behandling ved et scoping review. Derudover vil der inddrages ekspertudsagn om de fire domæner, for at tydeliggøre, hvad der anskues som vigtigst i behandlingen. Målet er at udvikle en model, som støtter og guider professionelle igennem de forskellige domæner, og derved gøre behandlingen mere konkret, systematisk og let at gå til. Da denne patientgruppe befinder sig alle steder i sundhedsvæsenet, ønskes det, at modellen kan anvendes af alle faggrupper, uanset om de befinder sig i den ambulante psykiatri, sengeafsnit eller somatiske skadestuer. Til at starte med, vil modellen afprøves i udvalgte F-ACT-teams i Region Sjælland og herefter evalueres.
Projektet har potentialet til at påvirke og forbedre klinisk praksis, og samtidig influere opfattelsen af patienter med dobbeltdiagnose mod reducering af stigmatisering. Formålet med dette studie er at mindske oplevelsen af utilstrækkelighed for professionelle i behandlingen af patienter med dobbeltdiagnose, og i stedet bidrage med et konkret redskab, som støtter professionelle i den daglige kliniske praksis, i psykiatrien såvel som somatikken. Håbet er, at dette vil lede til en forbedring af den langsigtede prognose for patienter med dobbeltdiagnose, reducere risikoadfærd samt sygelighed og dødelighed, og hjælpe patienterne mod recovery.
Kontakt
Adresse
Psykiatrien Region Sjælland
Psykiatrisk Forskningsenhed
Bygning 3
Fælledvej 6, 4. sal
4200 Slagelse
Ring til os
Opdateret onsdag den 9. apr. 2025