Forskningsprojekter
The Good Prescriber er et europæisk strukturforbedringsprojekt, som med støtte fra Interreg Deutschland-Danmark vil udvikle et digitalt værktøj der har til formål, at understøtte sikker ordination af medicin i psykiatrien og evt. reducere medicinforbruget. Til det formål skal data fra eksisterende hospitalssystemer importeres og flettes intelligent sammen, for at muliggøre endnu mere målrettet medicinering, der er skræddersyet til patienternes individuelle behov, og for at forbedre lægemiddelsikkerheden.
Udfordringen er, at ordination af flere lægemidler kan føre til en øget risiko for bivirkninger, mulige dobbeltordinationer og interaktioner mellem forskellige lægemidler. Som følge heraf kan lægemidlets virkninger enten utilsigtet forstærkes eller svækkes, og i værste fald kan det bringe behandlingens succes i fare.
Det digitale værktøj, der skal udvikles i projektet, skal hjælpe klinikerne til at mindske risikoen for disse uhensigtsmæssige effekter. Samtidig kan det blive en mulighed for at afhjælpe den anspændte situation i både det danske og det tyske sundhedsvæsen, som er under pres, hvad angår økonomiske, personalemæssige og tidsmæssige ressourcer.
Psykiatrien Vest deltager som projektpartner i The Good Prescriber og bidrager med sin ekspertise som klinisk specialist inden for psykiatri. Derudover spiller Psykiatrien Vest en aktiv rolle, i samarbejde med kliniske farmakologer og IT-eksperter, om udviklingen af det digitale værktøj. Psykiatrien Vest vil ligeledes medvirke i udførelsen af to kliniske studier, der omfatter patienter med psykiske lidelser og samtidig diabetes eller seksuel dysfunktion.
Støtteprogram: Interreg Deutschland-Danmark
Projektløbetid: 01.10.2023 – 30.09.2026
Projektbudget: 2.819.132,22 EUR
Finansieringsbeløb fra Interreg: 1.832.435 EUR
Projektpartnere
- Klinisk Farmakologisk Enhed, Sjællands Universitetshospital Roskilde (Lead Partner)
- Institut for Eksperimentel og Klinisk Farmakologi, Universitets Hospital Schleswig-Holstein i Kiel, (Projektpartner 2)
- Center for Integrativ Psykiatri (ZIP gGmbH), Campus Kiel, Afdeling for Psykiatri og Psykoterapi, Universitets Hospital Schleswig-Helstein (Projektpartner 3)
- Oncampus, Lübeck (Projektpartner 4)
- Psykiatrien Vest i Slagelse, Region Sjælland (Projektpartner 5)
- Koncern og digitalisering, Next Generation Technology, Sorø, Region Sjælland (Projektpartner 6)
- Institut for Medicinsk Informatik og Statistik, Universitetshospital Schleswig-Holstein, Kiel (Projektpartner 7)
Netværkspartnere
- Afdeling for Klinisk Farmakologi, Københavns Universitetshospital i Bispebjerg & Frederiksberg, København
Projektet er medfinansieret af den Europæiske Union
The Good Prescriber huser to ph.d. projekter:
Ph.d. studerende Steffen Skindbjerg Pedersen
Ph.d. studerende Tara Hoffmann Padtoft
Kontakt Steffen Skindbjerg Pedersen for yderligere information
Patienter med psykisk sygdom og diabetes behandles typisk af flere lægefaglige specialer hvilket øger risikoen for polyfarmaci, lægemiddelbivirkninger samt lægemiddelinteraktioner. Problemstillingen er kompleks og kræver en tværfaglig indsats hvilket, vi mener, at speciallæger i klinisk farmakologi kan bidrage til i form af lægefaglige tilsyn, der reducerer risikoen for bivirkninger og lægemiddelinteraktioner.
Klinisk farmakologi er et lægeligt speciale, der beskæftiger sig med den rationelle anvendelse af lægemidler. Klinisk farmakologiske tilsyn er i dag et etableret tilbud i Psykiatrien Region Sjælland, og indeholder, udover en systematisk gennemgang af patientens medicin, også en tværfaglig dialog med de involverede speciallæger. Tilsynet udføres dog kun på komplekse udvalgte patienter, og den gavnlige effekt heraf er endnu ikke er solidt videnskabeligt dokumenteret ligesom vi ikke kender indsatsens sundhedsøkonomiske konsekvenser.
Projektets primære formål er at undersøge om klinisk farmakologiske tilsyn hos patienter der lider af både svær psykisk sygdom og diabetes kan føre til en mere tolerabel og effektiv farmakologisk behandling. Projektets sekundære formål er et afdække organisatoriske og patientrelaterede barrierer og incitamenter med betydning for implementering af en sådan intervention, samt de sundhedsøkonomiske konsekvenser heraf.
Farma Expert Kons Ad In huser 1 ph.d.-projekt:
Ph.d. studerende Johan Frederik Mebus Meyer Christensen
Kontakt Johan Frederik Mebus Meyer Christensen for yderligere information
Projektet SECRET er et tværfagligt samarbejde, der har til formål at udvikle og evaluere en undervisningsintervention om seksuel dysfunktion (SD) for patienter med skizofreni og diabetes samt for sundhedspersonale. Selve interventionen er, på baggrund af et etnografisk forstudie, udviklet i samråd med patienter og sundhedspersonale i overensstemmelse med Medicinsk Forskningsråds (MRC) Ramme for udvikling og evaluering af komplekse interventioner.
Effekten af interventionen testes i to parallelle studier ved brug af henholdsvis kvantitative og kvalitative metoder. Studierne vil teste om, hvordan og hvorfor undervisningsinterventionen øger opmærksomhed på SD, påvirker den kliniske dialog mellem patient og sundhedspersonale, fører til ændringer i den medicinske behandling og som resultat mindsker sværhedsgraden af SD (funktionelt og oplevet) og understøtter recovery-processen.
SECRET huser 1 ph.d.-projekt:
Projektet undersøger, hvordan mennesker med svær psykisk sygdom (SMI) forstår fysisk aktivitet (PA), samt de barrierer og motiverende faktorer, de oplever i forbindelse med PA. Et brugerpanel fra målgruppen deltog som medforskere. Vi brugte aktionsforskningsmetoden Photovoice til at indsamle målgruppens perspektiver gennem fotos som de selv havde taget af temaet PA.
Resultaterne præsenteres i en aktuel udstilling, bestående af 20 visitkort, der viser deltagernes fotos og hovedpointer om PA. Projektet fremhæver fællesskabets betydning og omgivelsernes rolle i at skabe adgang til disse fællesskaber. Photovoiceudstillingen har givet stemme til målgruppen som vidensskabere.
Projektleder på Liv i Bevægelse: Forskningsassistent Ane Eliasson
HISTORI Experience - en kvalitativ undersøgelse af HISTORI projektdeltageres oplevelser med Semaglutid og placebo.
Projektet Home-based Intervention with Semaglutide Treatment of Neuroleptica-Related Prediabetes, HISTORI, er et blindet, randomiseret kontrolforsøg, hvor mennesker med skizofreni og prædiabetes enten har fået type 2 sukkersyge-præparatet Semaglutid eller placebo. Semaglutid kan give et vægttab.
I HISTORI Experience udfører vi ca. 20 kvalitative, semistrukturerede interviews. Her er der fokus på deltagernes mindset i forhold til deltagelse i projektet, samt på deres oplevelser og tanker i forhold til vægt og motion, spisning, psykotiske symptomer og interaktioner med projektpersonalet. Både i perioden hvor de fik indsprøjtninger og efter at de fik af vide, om de havde fået Semaglutid eller placebo.
Et brugerpanel bestående af 2 målgruppepatienter, som af forskellige årsager ikke kunne inkluderes i HISTORI, bidrager til udarbejdelsen af en fænomenologisk funderet interviewguide og tematisk analyse.
Undersøgelsen forventes afsluttet i april 2025. Det forventes, at resultatet af undersøgelsen vil bidrage med ny viden om deltagernes overvejelser vedrørende Semaglutid og placebo, effekten på deres vægt, motionsvaner, spisemønstre, eventuelle påvirkninger af deres psykotiske symptomer og i hvilken grad interaktionen med projektpersonalet har haft betydning for de nævnte emner.
Resultaterne fra HISTORI og HISTORI Experience vil fx kunne anvendes til udvikling af behandlingsforløb til målgruppen.
HISTORI huser 1 ph.d. projekt:
Kontakt
Adresse
Psykiatrien Region Sjælland - Psykiatrien Vest
Forskningsenhed for Psykoterapi og Psykopatologi
Fælledvej 6, 4. sal
4200 Slagelse
Ring til os
Skriv til os
Opdateret tirsdag den 4. mar. 2025