Gå til indhold

Om SAFE App

Safe App er et digitalt værktøj, der hjælper selvskadetruede personer og deres pårørende.

Kort om appen

De beroligende metoder skal hjælpe patienten til at flytte fokus, skabe ro og give alternative strategier. Derudover skal appen give personale, patienter og pårørende øget indsigt i og viden om selvskade.

Appen er bygget op omkring tre indgange: én til patienter, der selvskader, én til pårørende eller fagpersoner, der gerne vil hjælpe patienten, og en til fagprofessionelle, der søger viden om, hvordan de kan hjælpe mennesker, der selvskader.

 

Hvordan kan patienterne og deres pårørende bruge appen?

Målet med SAFE app er at give patienterne, deres pårørende og de fagpersoner, som har berøring med patienten, hurtig adgang til en værktøjskasse, der gør patienterne bedre i stand til at mestre den akutte situation, de står i. Fælles for de beroligende metoder, som findes i appen er, at de kan bidrage til at dæmpe patientens uro. Det kan f.eks. være at lytte til beroligende musik, gå en tur eller arbejde med mindfulness.

Udover de beroligende metoder, indeholder appen også viden om selvskade og en oversigt over behandlingssteder og tilbud, hvor patienter og pårørende kan hente akut hjælp og støtte.

 

Risiko analyse af SAFE-app

SAFE app

SAFE app er en mobil applikation skabt af - og til mennesker, der skader sig selv, pårørende og fagpersoner. SAFE app indeholder forslag til beroligende metoder, der kan hjælpe med at flytte fokus, skabe ro og give alternative strategier. Derudover tilbyder SAFE app øget indsigt og viden om selvskade. SAFE app indeholder afsnit, der på forskellig vis forklarer om selvskade og kommer med forslag til mere end 30 hjælpsomme metoder, som er særligt udvalgt af brugere.

SAFE app henvender sig til tre brugergrupper: 

  1. Mennesker med trang til selvskade eller der allerede selvskader.
  2. Pårørende, der ønsker at hjælpe.
  3. Professionelle på området, der ønsker mere viden.

SAFE app udspringer af psykiatrien i Region Sjællands udviklings- og forskningsarbejde med Safewards – heraf navnet SAFE. Safewards er en britisk model, som indeholder ti interventioner, der forebygger og reducerer konfliktfyldt og uhensigtsmæssig adfærd som for eksempel selvskade. Én af disse interventioner er beroligende metoder, som vi i appen har tilpasset selvskadende personer, deres pårørende og professionelle på området. Appen kan også benyttes af andre målgrupper og som dialogredskab mellem mennesket med trang til selvskade og sundhedsprofessionelle. Safe app trækker desuden på principper fra Traume Bevidste Tilgang (TBT), som fokuserer på at skabe tryghed, styrke menneskers egne valg og understøtte positive relationer for at fremme recovery.

Ideen om appen opstod ved et fremtidsværksted med mennesker, der selvskader, pårørende og personale fra sygehuse og kommunale institutioner. Deltagerne var alle brugere, der, på en eller anden måde, havde erfaring med selvskade. Fra 2019 og frem blev første version af SAFE app udviklet, afprøvet og vurderet af alle målgrupper. Efter denne evaluering er appen optimeret, og i forbindelse med beslutning om spredning til alle danske regioner er SAFE app version 3 udkommet i fornyet udgave i 2024.

SAFE app opbevarer eller videresender IKKE data, men egne data kan samles i notefunktionen ”Min side”. Her kan man skrive egne noter om reaktioner, strategier og aftaler med sit netværk og behandlere. Noten bliver på brugerens egen mobiltelefon/Ipad og kan ikke tilgås af andre søgefunktioner. 

QR-kode til SAFE app:                                                        

Risikovurderingsskemaet, der er anvendt, er oprindeligt udviklet i Holland. Skemaet afdækker risici forbundet med brug af SAFE app. Vi har gennemgået appen ud fra kendte risici i forbindelse med den generelle brug af teknologiske løsninger som for eksempel sundhedsapps. Selvom SAFE app ikke anbefaler teknologiske løsninger som eneste redskab til håndtering af stress, vejleder den om beroligende metoder, som andre brugere har fundet anvendelige.

Appen bygger på peer-to-peer principper, hvor to eller flere parter kommunikerer direkte med hinanden uden en central mellemmand. I denne sammenhæng kan en peer være forskellige typer personer som for eksempel sundhedspersonale, familie, venner eller andre, der interagerer og støtter hinanden direkte gennem appen.

Hvis du oplever risici i din anvendelse af SAFE app send en mail til safeapp@regionsjaelland.dk

 

Hvem indgår i udviklingen?

Appen er udviklet i et samarbejde mellem behandlere, patienter og pårørende fra sengeafdelinger i Psykiatrien Syd, Psykiatrisk Forskningsenhed i Slagelse, Regions Sjællands App Center og virksomheden Medware ApS.

SAFE app videreudvikles løbende bl.a. med implementeringsgrupper fra alle danske regioner. Appen er godkendt og kvalitetstestet af fagpersoner. Den indeholder ikke personhenførbare oplysninger og samler ikke data.

Læs mere om SAFE App afrapporteringen af brugertesten på appen

Appen kan også findes på App biblioteket: Google play Apps

Kontakt

Adresse

Psykiatrien Region Sjælland

Psykiatrisk Forskningsenhed

Bygning 3

Fælledvej 6, 4. sal

4200 Slagelse