Botilbudssamarbejde
I Region Sjælland varetages botilbudssamarbejdet på socialpsykiatriske botilbud og botilbudslignende tilbud primært af medarbejdere i et af de tre F-ACT Bosted teams, der er forankret i henholdsvis:
- Psykiarien Syd
der dækker distriktspsykiatrien i Guldborgsund Kommune, Lolland Kommune, Næstved Kommune og Vordingborg Kommune - Psykiatrien Vest
der dækker distriktspsykiatrien i Holbæk Kommune, Kalundborg Kommune, Ringsted Kommune, Odsherred Kommune, Slagelse Kommune og Sorø Kommune - Psykiatrien Øst
der dækker distriktspsykiatrien i Faxe Kommune, Greve Kommune, Lejre Kommune, Roskilde Kommune, Solrød Kommune og Stevns Kommune
F-ACT Bosted teams er et ambulant behandlingstilbud, der yder fleksibel og udgående behandling til patienter fra 18 år og op, der bor på socialpsykiatriske botilbud eller botilbudslignende tilbud, og som har:
- Svære og komplekse psykiske lidelser
- Et psykiatrisk behandlingsbehov
- Nedsat funktionsevne i en sådan grad at der er behov for et ambulant udgående regionalt behandlingstilbud
Det sidste karakteriseret ved en eller flere af følgende:
- Historik med hyppige genindlæggelser og/eller lange indlæggelsesperioder
- Komplekse psykiatriske eller sociale problem stillinger, herunder fx svær komorbiditet, rusmiddelproblematik
- Udadreagerende adfærd, selvskadeproblematikker, episoder med magtanvendelse på botilbuddet eller tvangsforanstaltninger, herunder tvangsindlæggelser i psykiatrien
- Manglende sygdomserkendelse og deraf medicinsvigt, hvilket betyder, at de har svært ved at følge eller profitere af behandling i et ordinært ambulant behandlingstilbud
Behandlingstilbuddet er inspireret af organiseringen for F-ACT (Flexible Assertive Community Treatment), der oversat til dansk betyder: ”Fleksibel udgående og opsøgende behandling i nærmiljøet.
Formålet med F-ACT Bosted teams (botilbudsteams) er at understøtte en bedre sundhedsfaglig indsats og en bedre koordination på tværs af socialpsykiatrien og den regionale psykiatri for mennesker, der bor på botilbud.
Botilbudssamarbejdet varetages i Region Sjælland af medarbejdere i F-ACT teams i distriktspsykiatrierne. F-ACT er et fleksibelt, udgående og opsøgende behandlingstilbud.
Samarbejdsaftale mellem distriktspsykiatri og botilbud
- LINK - Skabelon til samarbejdsaftale mellem distriktspsykiatri og botilbud i Region Sjælland
Beskrivelser af Psykiatrien Vest/Øst/Syd som samarbejdspartner for botilbud og institutioner
- LINK - Psykiatrien Vest som samarbejdspartner (pdf)
- LINK - Psykiatrien Syd som samarbejdspartner (pdf)
- LINK - Psykiatrien Øst som samarbejdspartner (pdf)
Fundament for botilbudssamarbejde i F-ACT
Det specialiserede botilbudssamarbejde bygger på et fundament af viden og erfaringer fra den hidtidige botilbudsbetjening i Region Sjælland, herunder erfaringer fra satspuljeprojektet RoSa (2017-2020) og fra botilbudsteams i Region Hovedstadens Psykiatri samt erfaringer fra F-ACT-medarbejdere, der har varetaget botilbudssamarbejde i bostedsteams eller som en specialiseret indsats i de almene F-ACT teams i Region Sjælland fra 2021-2024.
I regeringens 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed er det en prioriteret indsats at løfte indsatsen for mennesker med svære psykiske lidelser. Som led i indsatsen udbredes regionale botilbudsteams til hele landet.
Sundhedsstyrelsen udsendte i august 2024 Faglige rammer for udgående botilbudsteams i den regionale psykiatri. De faglige rammer bygger på erfaringer med udgående botilbudsteams fra bl.a. Region Hovedstaden og Region Sjælland.
I Psykiatrien Region Sjælland er det besluttet at ensarte indsatsen til patienter med svære og komplekse lidelser, der bor på socialpsykiatriske botilbud eller botilbudslignende tilbud, hvilket betyder, at der fra 1. januar 2025 er et udgående regionalt udgående bostedsteam i hver af de 3 afdelinger.
Vil du vide mere
- F-ACT i distriktspsykiatrien
- 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed
- Faglige rammer for udgående botilbudsteams i den regionale psykiatri
- Læs mere om satspuljeprojektet RoSa i opsamlingsartiklen "Nye toner i det tværsektorielle samarbejde" (pdf) (LINK aktuelt?)
- Kvalitativ evaluering af satspuljeprojektet RoSa, december 2020 (pdf) (Link aktuelt?)
Kontaktpersoner
Specialkonsulent Birgitte Rubæk Sørensen
Tlf. 20 18 22 91 | birgis@regionsjaelland.dk
Specialkonsulent Karina Klode
Tlf. 93 56 79 67 | kakd@regionsjaelland.dk
Opdateret tirsdag den 1. apr. 2025