Gå til indhold

Uddannelse af fremtidens læger er helt afgørende for patienterne

Bedre uddannelse og flere læger, der samarbejder på tværs af praksis, psykiatri og sygehuse skal gøre livet lettere for patienterne.
AP Konference
KBU-læge Maria Iversen Bay Poulsen fik mulighed for at scanne en patient i simulationsværkstedet på konferencen. - Det er sådan noget man hungrer efter, når man kommer ud. Og når man får lov at prøve tingene, får man bare lyst til at prøve det endnu mere.
Det går fremad med at uddanne læger, men der er brug for at gøre endnu mere, hvis patienterne skal have den optimale behandling i fremtiden.
Det var baggrunden for en konference i Slagelse, der som den første nogensinde samlede praktiserende læger, læger under uddannelse i almen medicin, uddannelsesansvarlige fra sygehusene, repræsentanter fra almen praksis og patienter.
"Sammen om almen medicin er vi bedst – fremtidens uddannelse" løb af stablen 25. oktober, og var arrangeret af Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse - og foregik i Psykiatrisygehuset i Slagelse.

Multisyg patient deltog i debatten

Her var mere end 70 deltagere mødt op for at høre oplæg, deltage i workshops og debattere i en afsluttende paneldebat med Jakob Kjellberg, formand for PLO-Sjælland, Camilla Høegh-Guldberg Spange og praktiserende læge og postgraduat klinisk lektor i almen medicin, Gunver Lillevang. I panelet sad også Vagn Mortensen, som er multisyg patient - og han var glad for at være inviteret:
- Man kan ikke gøre for meget omkring at promovere uddannelse - for jo mere tilgang af læger, der er  - jo nemmere bliver det.  Et af de store problemer er jo mangel på læger, specielt i den her region. Så jeg er vældig glad for, at de sætter fokus på det.

Glad for at der kommer flere læger

Vagn Mortensen har i årevis følt sig kastet rundt i systemet, fordi han har og har haft flere sygdomme. Blandt andet tarmkræft, hjertesygdom og gigt, så kan har stomi og biologisk hjerteklap. Så han var glad for at høre, at sundhedsstrukturkommissionen lægger op til at der kommer langt flere praktiserende læger fremover.
- Når jeg hører om, at der skal være flere praktiserende læger, kan det forhåbentligt tage lidt af gassen af det, konstaterede Vagn Mortensen om sine mange rundture i sundhedssystemet.
Og det er netop, hvad der kommer til at ske, lød det fra sundhedsøkonom Jakob Kjellberg, da han holdt oplæg:
- Almen medicin vil blive forgyldt. Almen praksis bliver stedet at være, hvis man formår at gribe de muligheder, der kommer, spåede han.

Lytter til unge lægers uddannelsesønsker

Og der er meget at tage fat på, hvis man spørger lægefaglig vicedirektør på Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse Henrik Stig Jørgensen, der skød dagen i gang med et kig ind i fremtiden.
- Det går virkelig godt, vi oplever en massiv større søgning.
Vi er ikke i mål, men der er sket en markant trefoldig fremgang på antallet af besatte stillinger, sagde han om uddannelsesforløbene i almen medicin på Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse.
Det skyldes en massiv indsats de senere år. Blandt andet, at NSR nu sammensætter Hoveduddannelsesforløb efter individuelle ønsker fra ansøgerne omkring, hvor de ønsker uddannelse i både psykiatri og praksis.
- Så vi prøver at imødekomme individuelle ønsker, sagde vicedirektøren.

Mange flere multisyge og ældre

Men der er stadig plads til forbedring i fremtiden, understregede han.
Blandt andet fordi der er brug for mere fokus på multisyge patienter, som der kommer langt flere af, ligesom der kommer flere ældre. Der er også behov for uddannelsesforløb, der er mere sammenhængende mellem psykiatri, sygehuse og praksis.
- Det er et stort problem, hvis ikke vi får løftet det i fællesskab.
Forebyggelse skal også spille en langt større rolle på sygehusene. 
- Og så skal vi forske i det kliniknære emner, der giver værdi for patienterne, sagde vicedirektøren. 

Forskning skal gavne patienterne

Kliniknær forskning, som skaber løsninger, der kan anvendes i praksis omkring patienterne, er netop noget som NSR allerede har et stort fokus på.
Og over hele linjen kræver det endnu mere samarbejde mellem almen praksis, psykiatrien og sygehusene. Og det var netop et af hovedtemaerne dagen igennem. 
Og det var en af deltagerne på konferencen, Maria Iversen Bay Poulsen begejstret for:
-Man kan ikke andet ned blive inspireret. Nu er jeg KBU-læge og snart færdig og jeg synes faktisk, at det giver blod på tanden i forhold til at blive i almen medicin, sagde hun.

Blod på tanden

Maria var også begejstret for den simulationsmarkedsplads, man kunne melde sig på ved konferencen. Her fik hun blandt andet mulighed for at ultralydsscanne en rigtig person.
- Jeg synes virkelig det er godt og meget brugbart. Det er sådan noget man hungrer efter, når man kommer ud - at kunne nogle af de der håndgreb. Og når man får lov at prøve tingene, får man bare lyst til at prøve det endnu mere.

Derfor var Maria Iversen Bay Poulsen glad for, at hun valgte at komme til konferencen:
- Det er min plan at blive praktiserende læge, så det var rigtig spændende at komme med til.

 

AP konference