OPUS Behandlingen
OPUS-behandlingen foregår lokalt
Som OPUS-patient bliver man tilknyttet et af Region Sjællands tre OPUS-teams. På deres lokale sider findes kontaktinfo samt mere info om behandling og forløb:
Behandlingen er også beskrevet her:
OPUS behandlingen
Når man bliver psykotisk, indebærer det, at ens virkelighedsopfattelse ændres, og at man oplever sanseindtryk, tanker og følelser anderledes, end man plejer. Hukommelse, koncentration og evne til at planlægge kan også være påvirket. At blive psykotisk kan være en overvældende og angstfyldt oplevelse, også for dem, der er tæt på.
Elementer i OPUS behandlingen
Regelmæssig kontakt med OPUS-behandleren
Ved disse samtaler tager man udgangspunkt i dét, der er aktuelt og vigtigst for patienten. Det kan være generende symptomer, vanskeligheder med at passe sine vanlige aktiviteter eller sociale problemer.
OPUS-behandlerens opgave er også at undervise i sygdommen, sådan at patienten bedre bliver i stand til at mestre symptomerne og forebygge nye psykotiske episoder. Der gives støtte til at få kontakt til kommunen med henblik på egnet job, uddannelsestilbud og aktiviteter. Behandlingsplanlægning foregår i samarbejde med OPUS behandler og kan indeholde deltagelse i forskellige grupper. Der kan være tale om gruppeforløb i psykoedukation, socialfærdighedstræning og eventuelt et forløb med sin familie i familiegruppe. De forskellige dele i behandlingen sættes sammen, så det passer til den enkelte patient.
Undervisning i sygdommen
Undervisning i symptomer, diagnose, behandling, stress/sårbarhed og forebyggelse af ny psykose foregår både ved samtaler, samt i gruppe for patienter og 2 undervisningsaftener for pårørende.
Familiesamtaler
OPUS-behandleren tager hurtigt efter aftale med patienten, kontakt til familien, som tilbydes samtaler.
Flerfamiliegruppe
Hver 14.dag mødes 5-6 deltagere sammen med 1-2 familiemedlemmer for at løse de dagligdags problemer, der er opstået efter en psykose. Man arbejder efter en fast struktur. Der deltager 2 gruppeledere, og gruppen varer 9 måneder.
Social færdighedstræning
Der trænes sociale færdigheder i gruppe sammen med andre. Man arbejder efter et fast program. Træningen kan også foregå individuelt.
Misbrug
Man kan godt indgå i OPUS-behandlingen , selvom man har et misbrug af alkohol eller stoffer. Det behandles i samarbejde med misbrugscentret.
Afslutning af OPUS-forløb
I god til før der er gået to år, forbereder man afslutning af forløb. Patienten afsluttes til egen læge, distriktspsykiatrisk behandling eller fortsætter hos praktiserende psykiater.
Kontakt
Adresse
Psykiatrien Øst
Kompetencecenter for Debuterende Psykose
Smedegade 16
4000 Roskilde
Se kort
Find vej - RoskildeRing til os
Opdateret mandag den 20. jan. 2025