Behandling under indlæggelse består af miljøterapi, samtaleforløb, gruppeforløb, familiesamtaler, normalisering af spisning-motion-vægt og evt. medicinsk behandling.
Miljøterapi
Hovedbehandlingen under indlæggelse på U2 er miljøterapi.
Miljøterapi er en relations behandling, der foregår i afdelingen døgnets 24 timer alle ugens dage. Det betyder, at behandlingen begynder i dét øjeblik, patienten kommer ind ad døren.
Det er i miljøterapien at vi undersøger hvilke samspil og forhold, der er støttende og gode for patientens udviklingsarbejde. Miljøterapien skaber en ramme og struktur, der i sig selv kan have en terapeutisk indvirkning på patienten. Her har patienten døgnet rundt mulighed for at dele deres vanskeligheder med personalet, og få støtte til indsigt i de tanker, følelser og adfærd, som ligger til grund for spiseforstyrrelsen.
Der gøres plads til udfordringer og udvikling under trygge forhold. Miljøterapien skaber med andre ord mulighed for udvikling for den enkelte patient, så tilværelsen opleves mere tilfredsstillende med mindre forpinthed og mindre afmagtsfølelse. Miljøterapien giver patienten mulighed for støtte til at turde leve livet uden sygdom, og at finde meningsfuldhed i tilværelsen.
Normalisering af spisning, motion og vægt
Normalisering af spisning, motion og vægt indgår som en meget vigtig del af behandlingen af spiseforstyrrelser. Der er udarbejdet standard kostplaner, som varierer i sammensætning og kalorieindhold afhængig af, hvor langt man er nået i sit behandlingsforløb.
Det forventes, at patienten tager minimum 1 kg på om ugen under indlæggelse. Sondeernæring kan forekomme. Medicinsk behandling kan forekomme for nogle patienter.
Behandlingsteam
Ved indlæggelse får man tilknyttet et behandlingsteam på tre kontaktpersoner. Teamet består af to miljøterapeuter (sygeplejersker eller pædagoger) og en behandler. Det er tilfældigt, om behandleren er en læge eller en psykolog. Behandlingen på U2 tilrettelægges i samarbejde med dette behandlerteam.
Skal du have medicinsk behandling, varetages denne af en læge.
Under indlæggelse vil de pårørende blive indkaldt til familiesamtaler. Samtalerne foregår sammen med behandlingsteamet. Her vil det ofte være familiens historie og dynamik, der vil være i fokus.
Hjemmeweekender
Det forventes under indlæggelsen at patienten er hjemme hver weekend, når patienten når dertil i behandlingen.
Det anses som værende en del af behandlingen, at patienten og familien er sammen omkring spisning mv. selvom det kan opleves som værende problematisk og konfliktfyldt. Teamet vil i samarbejde med patienten og familien bearbejde de opståede udfordringer og konflikter. Det kan give plads til for eksempel gensidig forståelse og udvikling hos patienten og de pårørende.
De pårørende til patienten vil blive inviteret til måltidstræning i afdelingen. Formålet med dette er, at de pårørende kan støtte patienten til spisning hjemme i weekenderne. Ved måltidstræning vil der også foregå en gennemgang af kostplaner, gode råd og hvilken form for støtte patienten kan have brug for.
Gensidigt samarbejde
Et vellykket forløb bygger på motivation og gensidigt samarbejde.
Hvis vi i enkelte tilfælde inden indlæggelse ikke kan nå til enighed om realistiske planer for behandlingsforløbet, er det muligt, at vi ikke kan tilbyde indlæggelse.
På samme baggrund kan vi også senere i behandlingsforløbet beslutte en timeout periode på op til en uges varighed, hvor patienten ikke modtager behandling. I denne periode overvejer den enkelte sammen med familien eller andet netværk uden for afdelingen, hvad der stiller sig i vejen for at følge behandlingen. En timeout er altid forudgået og efterfulgt af en grundig samtale med behandlerteamet, hvor der tages stilling til hvor og hvordan behandlingen skal fortsætte.
Selvskadende adfærd er på ingen måde tilladt i afdelingen. Selvskadende adfærd kan føre til ovennævnte timeout periode, overvejelser om patienten skal overføres til anden afdeling eller i sidste ende udskrivelse.
Behandlingsplan
Inden for den første uge vil du sammen med dit team lave en individuel behandlingsplan, der danner udgangspunkt for forløbet, mens du er indlagt.
Hvis du er under 15 år, skal dine forældre/pårørende inddrages i behandlingsplanen. Du får en kopi af din behandlingsplan, og du inddrages mest muligt i den. Hvis du er over 15 år og giver tilladelse, kan dine forældre/pårørende også få en kopi af den.
Tvang
Vi arbejder målrettet mod at forebygge brugen af tvang. Derfor har vi en samtale med dig, hvor vi taler om, hvad der kan hjælpe med at berolige dig, hvis der bliver behov for det.
Hvis du oplever tvang i forbindelse med din behandling, vil du altid blive tilbudt en samtale om situationen bagefter. Her taler vi blandt andet om, hvordan situationen kunne have været løst anderledes. Du kan i folderen om patentrettigheder læse mere om dine rettigheder i forbindelse med din indlæggelse.
Psykoedukation
Psykoedukation er information og undervisning om i din sygdom. Det er vigtigt, at du og dine forældre/pårørende har forståelse for og indsigt i din sygdom.
Vi vil gerne hjælpe til at give dig/jer viden, så I kan genkende symptomer og faktorer, der kan forstærke sygdommen. Derfor vil både samtaler med dig og dine pårørende indeholde information og undervisning i lige netop din sygdom og dine udfordringer. Det kalder vi psykoedukation.
Personale
På afsnittet er der tilknyttet flere forskellige faggrupper, der alle har forskellige roller i dit behandlingsforløb.
Personalet består af sygeplejersker, pædagoger, SSA’er, ergoterapeut, musikterapeut, fysioterapeut, socialrådgiver, læger og psykologer. Et mindre team vil være dit kontaktpersonteam og/eller dagens kontaktperson.
Da vi er uddannelsessted for læge- og sygeplejestuderende, vil du kunne opleve, at der er elever og studerende i afsnittet.
Afsnittet ledes af oversygeplejersken som er ansvarlig for kvaliteten og udviklingen af sygeplejen samt den ledende overlæge som har det overordnede ansvar for den lægelige behandling.
Samarbejde med andre instanser
Det er vigtigt at du oplever, at dit forløb er så sammenhængende og smidigt som muligt. For at sikre dette vægter vi samarbejdet med andre relevante myndigheder højt.
Blandt andet samarbejder vi direkte med Klinik for Spiseforstyrrelser for dem der er tilknyttet afsnit U2 samt øvrige ambulante behandlingstilbud i Region Sjælland.
Vi samarbejder også med din kommune for eksempel PPR, egen læge, uddannelse, institutioner, jobcenter eller andre relevante områder.
Udskrivelse
Planlægningen af din udskrivelse indgår som en naturlig del af din behandling og begynder ofte i god tid.
Lægen og dit kontaktperson vil i samarbejde med dig lægge en plan for din udskrivning. Hvor lang tid du er indlagt varierer fra person til person. Vi tilstræber i samarbejde med dig, at du i god tid kender din præcise udskrivningsdato.
Ved udskrivningssamtalen deltager forældre/pårørende også så vidt muligt.
I mange tilfælde er der behov for en revurdering af den hjælp og for eksempel det skoletilbud, som du fik inden indlæggelse.
Kontaktpersonen og evt. socialrådgiver tager med din/forældres accept kontakt til relevante myndigheder i hjemkommunen for at drøfte de aktuelle behov.
Vi lægger vægt på, at du er tryg ved udskrivning og kan overskue hverdagen. Vi bestræber os på at sikre en sammenhæng i behandlingen. Derfor vil du blive stillet en del spørgsmål om dine forventninger til tiden efter udskrivelse.
At være indlagt til behandling for en spiseforstyrrelse kan være en enorm følelsesmæssig udfordring og rutsjebane for både dig og dine pårørende. Mange vil opleve usikkerhed, vrede, ked-af-det-hed men også glæde, forløsning og fortrøstning.
Det er midt i alle disse udsving, at miljøterapeuterne står til rådighed hele døgnet for at give dig mulighed for hjælp til at udholde, rumme og måske også handle på disse følelser, så der kan ske en ønsket forandring.
Kontakt
Adresse
Afdeling for Børne- og Ungdomspsykiatri
Center for Spiseforstyrrelser, U2 - Roskilde
Elmehus
Smedegade 16
4000 Roskilde
Se kort
Find vej - RoskildeRing til os
Opdateret onsdag den 16. aug. 2023